Jsme specialisté na italskou kávu.
Víme, co prodáváme!

 

DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 3.000 Kč

KONTAKTY

VI.PRO.PRODUCTION s.r.o.
Pod Dubem 42
530 02 Dašice
tel: +420 469 315 037
info(a)coffee-kava.cz
Kamenný obchod: Za Pasáží 1428, 530 02 Pardubice
otevírací doba: Po - Pá 9.30 - 18.00 hod

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 1 399,00 Kč (55,96 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 1 399,00 Kč (55,96 EUR)
skladem
naše cena 359,00 Kč (14,36 EUR)
skladem
naše cena 369,00 Kč (14,76 EUR)
skladem

buďte krásné a sexy s wet'n'wild kosmetikou


O kávě
Druhy kávy - arabika robusta

Většina kávy pochází z plodů dvou nejrozšířenějších druhů kávovníku - Coffea Robusta a Coffea Arabica pěstovaných na tropických až subtropických plantáží v oblastech střední Afriky, jižní a střední Ameriky a v jižní části Asie a Oceánie.

Arabika

tvoří asi 70% světové produkce, ačkoliv je náročnějčí na pěstování a má menší obsah kofeinu. Její hlavní předností je výborná chuť a vůně. Má větší zrna a dozrává ve vyšších nadmořských výškách. Zrno arabiky je protáhlejší a ploché se zakřivenou rýhou.

Robusta

kvalitativně jiná odrůda kávy se pěstuje hlavně v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Má nahořklou, zemitou chuť a její zrna jsou zaoblenější, vypouklejší s rovnou rýhou. Výhodou je větší obsah kofeinu, který je zhruba dvojnásobný než u arabiky a krémovější vzhled nápoje.

Mletí kávy

Nastavením hrubosti při mletí kávy ovlivníme extrakci kávy. Většinou máme nějaký tlak horké vody v kávovaru, který nemůžeme ovlivnit, ale hrubost mletí ovlivnit většinou můžeme nastavením mlýnku na kávu. Například u espressa nastavíme hrubost mletí tak, aby káva z kávovaru vytékala práve 25 sekund (pro 7 gramů kávy).

Hrubost mletí kávy:

velmi jemné - arabská káva (Džezva)
jemné - český turek
střední - espresso, domácí espresso, moka
hrubé mletí - kafetiér, filtrovaná káva

Espresso

Espresso je kávový nápoj původem z Itálie. Jeho název pochází ze slov "rychle" a "tlak", protože espresso je vytvořeno během krátké doby protékáním vody pod tlakem.


Příprava espressa:
Pravé italské espresso je ze 7 g pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90 °C. Vytéká cca 25 sekund a obsahuje 30 ml tekutiny. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, která je i v češtině známá pod názvem crema.
Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být „přepálená“ chuť nápoje. Dodržení všech podmínek tlaků, teploty a času je důležité pro správnou extrakci. Často se chybuje v době přípravy a objemu nápoje. Správné espresso má pouze 20-30 ml tekutiny, což v hrníčku vypadá jako malé množství a často je snahou nechat kávu protékat déle, což vyústí ve špatnou chuť kávy.
Pro větší objem je možné kávu doplnit horkou vodou (americano - káva je zředěná nebo kávu připravit ze dvou až tří dávek (14 g resp. 21 g) do většího sítka. Káva je potom stejně silná, ale je jí více.

caffee-espresso caffee-americano caffee-doppio

Vhodné kávy pro přípravu pravého italského espressa:

Caffe L AnticoMami’s Caffe Espresso CremaLuCaffé Espresso BarLavazza Caffé Crema Dolce

Cappuccino

Základem cappuccina je 30ml klasického espressa a 100-150ml teplého (ne více než 65°C) plnotučného mléka s bohatou pěnou na povrchu. Na správné cappuccino nepatří žádně další příchutě jako je čokoláda nebo snad skořice. Většinou se těmito přísadami maskuje špatná kvalita kávy, nekvalitní kávovar a podobně.

Příprava cappuccina:
Studené mléko z lednice nalijeme do nerezové konvičky, zhruba do jedné třetiny až poloviny. Potom začneme mléko nahřívat horkou párou z výdejníku kávovaru tak, že špičku trysky nejprve necháme lehce pod hladinou mléka, jakmile se začne tvořit pěna trysku více ponoříme. S nádobou nepohybujeme, tryska by měla být stále zhruba v prostředku. Začátečníkům je doporučováno kontrolovat teplotu mléka teploměrem, aby teplota nepřesáhla 65°C.
Do porcelánového šálku o objemu 150-180ml připravíme klasické 30ml espresso a doplníme připraveným zpěněným mlékem až k vrcholu šálku tak aby byla pěna hezky zarovnaná. Správné cappuccino by mělo mít na povrchu pěnu lehce kávově zbarvenou. Pokud máte pěnu moc bublinkatou stačí konvičkou párkrát klepnout o stůl a pěna se pěkně zahustí.

coffee-cappuccino

Vhodné kávy pro přípravu cappuccina:

LuCaffé Piccolo Dolce
Kimbo Extra Cream
Mami’s Caffe Espresso Crema
LuCaffé Mr. Exclusive