Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

OK
Jsme specialisté na italskou kávu.
Víme, co prodáváme!

 

DOPRAVA ZDARMA pro objednávky nad 3.000 Kč

KONTAKTY

VI.PRO.PRODUCTION s.r.o.
Pod Dubem 42
530 02 Dašice
tel: +420 469 315 037
info(a)coffee-kava.cz
Kamenný obchod: Za Pasáží 1428, 530 02 Pardubice
otevírací doba: Po - Pá 9.30 - 18.00 hod

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 1 399,00 Kč (55,96 EUR)
skladem

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 1 399,00 Kč (55,96 EUR)
skladem
naše cena 429,00 Kč (17,16 EUR)
skladem
naše cena 369,00 Kč (14,76 EUR)
skladem

buďte krásné a sexy s wet'n'wild kosmetikou


O kávě
Druhy kávy - arabika robusta

Většina kávy pochází z plodů dvou nejrozšířenějších druhů kávovníku - Coffea Robusta a Coffea Arabica pěstovaných na tropických až subtropických plantáží v oblastech střední Afriky, jižní a střední Ameriky a v jižní části Asie a Oceánie.

Arabika

tvoří asi 70% světové produkce, ačkoliv je náročnějčí na pěstování a má menší obsah kofeinu. Její hlavní předností je výborná chuť a vůně. Má větší zrna a dozrává ve vyšších nadmořských výškách. Zrno arabiky je protáhlejší a ploché se zakřivenou rýhou.

Robusta

kvalitativně jiná odrůda kávy se pěstuje hlavně v Brazílii, Vietnamu a Kolumbii. Má nahořklou, zemitou chuť a její zrna jsou zaoblenější, vypouklejší s rovnou rýhou. Výhodou je větší obsah kofeinu, který je zhruba dvojnásobný než u arabiky a krémovější vzhled nápoje.

Mletí kávy

Nastavením hrubosti při mletí kávy ovlivníme extrakci kávy. Většinou máme nějaký tlak horké vody v kávovaru, který nemůžeme ovlivnit, ale hrubost mletí ovlivnit většinou můžeme nastavením mlýnku na kávu. Například u espressa nastavíme hrubost mletí tak, aby káva z kávovaru vytékala práve 25 sekund (pro 7 gramů kávy).

Hrubost mletí kávy:

velmi jemné - arabská káva (Džezva)
jemné - český turek
střední - espresso, domácí espresso, moka
hrubé mletí - kafetiér, filtrovaná káva

Espresso

Espresso je kávový nápoj původem z Itálie. Jeho název pochází ze slov "rychle" a "tlak", protože espresso je vytvořeno během krátké doby protékáním vody pod tlakem.


Příprava espressa:
Pravé italské espresso je ze 7 g pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90 °C. Vytéká cca 25 sekund a obsahuje 30 ml tekutiny. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, která je i v češtině známá pod názvem crema.
Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být „přepálená“ chuť nápoje. Dodržení všech podmínek tlaků, teploty a času je důležité pro správnou extrakci. Často se chybuje v době přípravy a objemu nápoje. Správné espresso má pouze 20-30 ml tekutiny, což v hrníčku vypadá jako malé množství a často je snahou nechat kávu protékat déle, což vyústí ve špatnou chuť kávy.
Pro větší objem je možné kávu doplnit horkou vodou (americano - káva je zředěná nebo kávu připravit ze dvou až tří dávek (14 g resp. 21 g) do většího sítka. Káva je potom stejně silná, ale je jí více.

caffee-espresso caffee-americano caffee-doppio

Vhodné kávy pro přípravu pravého italského espressa:

Caffe L AnticoMami’s Caffe Espresso CremaLuCaffé Espresso BarLavazza Caffé Crema Dolce

Cappuccino

Základem cappuccina je 30ml klasického espressa a 100-150ml teplého (ne více než 65°C) plnotučného mléka s bohatou pěnou na povrchu. Na správné cappuccino nepatří žádně další příchutě jako je čokoláda nebo snad skořice. Většinou se těmito přísadami maskuje špatná kvalita kávy, nekvalitní kávovar a podobně.

Příprava cappuccina:
Studené mléko z lednice nalijeme do nerezové konvičky, zhruba do jedné třetiny až poloviny. Potom začneme mléko nahřívat horkou párou z výdejníku kávovaru tak, že špičku trysky nejprve necháme lehce pod hladinou mléka, jakmile se začne tvořit pěna trysku více ponoříme. S nádobou nepohybujeme, tryska by měla být stále zhruba v prostředku. Začátečníkům je doporučováno kontrolovat teplotu mléka teploměrem, aby teplota nepřesáhla 65°C.
Do porcelánového šálku o objemu 150-180ml připravíme klasické 30ml espresso a doplníme připraveným zpěněným mlékem až k vrcholu šálku tak aby byla pěna hezky zarovnaná. Správné cappuccino by mělo mít na povrchu pěnu lehce kávově zbarvenou. Pokud máte pěnu moc bublinkatou stačí konvičkou párkrát klepnout o stůl a pěna se pěkně zahustí.

coffee-cappuccino

Vhodné kávy pro přípravu cappuccina:

LuCaffé Piccolo Dolce
Kimbo Extra Cream
Mami’s Caffe Espresso Crema
LuCaffé Mr. Exclusive